Het Europese Hof van Justitie heeft op 17 juli een uitspraak gedaan met grote consequenties; het EU-U.S. Privacy Shield is ongeldig verklaard. De voornaamste aanleiding voor het nietig verklaren is gelegen in de bevoegdheid van Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten om gegevens van Europese burgers in te zien en gebruiken. Daarbij worden volgens het Hof de principes van noodzakelijkheid en proportionaliteit onvoldoende toegepast. Europese betrokkenen hebben daarnaast geen mogelijkheid tot het indienen van een beroep of een klacht.

Gevolg uitspraak

Door ongeldig verklaren van het Privacy Shield voldoen organisaties die gegevens van Europese burgers verwerken in de V.S. niet langer aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Geen impact op door ZorgTTP verwerkte gegevens

ZorgTTP treedt namens diverse organisaties op als Verwerker in de zin van de AVG. Alle productiesystemen van ZorgTTP worden binnen de werkingssfeer van de AVG gehost. Dat betekent dat persoonsgegevens die met software van ZorgTTP worden verwerkt te allen tijde binnen de Europese Economische Ruimte (EER) blijven. Er worden geen gegevens verwerkt in de V.S. en er is geen sprake van data-uitgifte aan partijen binnen dat gebied. De uitspraak van het Hof heeft daarom geen gevolgen voor de verwerkingen die door ZorgTTP worden uitgevoerd namens de Verwerkingsverantwoordelijken. Mocht u vragen hebben over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op.

Verder lezen?

De Autoriteit Persoonsgegevens over deze uitspraak. De International Association of Privacy Professionals (IAPP) geeft tevens een toelichting.