Wondzorg app met TRES beveiliging live

Wondzorg app met TRES beveiliging live

Op 31 oktober 2019 is de app voor de Landelijke Wondzorg App Implementatie Studie gelanceerd. Het is de eerste mobiele applicatie die gebruik maakt van onze encryptiedienst TRES voor het beveiligen van privacygevoelige gegevens binnen een studie. De app is door het LUMC in samenwerking met Innovattic ontwikkeld en wordt in een samenwerkingsverband van ziekenhuizen ingezet om wondgerelateerde post-operatieve complicaties eerder te kunnen detecteren. De deelnemende patiënten vullen gedurende een periode dagelijks een digitale vragenlijst in. De app waarschuwt de patiënt wanneer contact met de arts gewenst is. De arts kan de gegevens ter voorbereiding op het consult gebruiken. Met de verzamelde gegevens worden risico’s op complicaties in kaart gebracht en kan de behandeling worden verbeterd. Wij zijn trots een bijdrage te mogen leveren aan deze studie.

Deze video van het LUMC geeft een mooie toelichting:

 

Zorgvisie artikel over NEN7524

Zorgvisie artikel over NEN7524

Zorgvisie besteedt in een artikel aandacht aan de nieuwe NEN7524 norm die met inbreng van ZorgTTP tot stand is gekomen. Goede pseudonimisatie vereist een professionele aanpak. In het artikel licht ZorgTTP adviseur Thomas Waslijah toe dat de norm duidelijkheid biedt aan zowel aanbieder als afnemer van de dienst. Leveranciers die aan deze norm voldoen geven aantoonbare zekerheid aan hun afnemers over de opzet en kwaliteit van de geboden oplossing gedurende de gehele dienstverleningsrelatie tussen aanbieder en afnemer. De geboden duidelijkheid is een belangrijke bijdrage aan het operationaliseren van de brede en technologie onafhankelijke definitie voor pseudonimisering uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Lees het volledige artikel in Zorgvisie (account vereist).
De norm kan worden aangeschaft via de NEN normshop

Meer weten over onze dienstverlening? Neem contact op met een van onze adviseurs!    

 

Norm voor pseudonimisatiedienstverlening gepubliceerd

Norm voor pseudonimisatiedienstverlening gepubliceerd

De norm voor pseudonimisatiedienstverlening is gepubliceerd door NEN. De Nederlandse norm, NEN 7524, is opgesteld door gebruikers en leveranciers van pseudonimisatiediensten en is nu beschikbaar in de NEN webshop.

Om (zorg)gegevens ethisch en wettelijk verantwoord te mogen gebruiken voor onderzoek, worden de gegevens gepseudonimiseerd. Dit betekent dat een vertrouwde onafhankelijke partij de gegevens verwijdert die herleidbaar zijn tot de patiënt en deze vervangt door een pseudocode. Voor onderzoekers en epidemiologen zijn deze gegevens interessant, bijvoorbeeld om de trends in ziekteprevalentie te bepalen of het effect van gezondheidsprogramma’s te monitoren.

NEN 7524

Het doel van de norm is:

  • privacy van de patiënten te respecteren;
  • beschikbaarheid van de gegevens over langere tijd veilig te stellen;
  • transparantie en betrouwbaarheid van de diensten te verbeteren;
  • overstappen naar een andere dienstverlener mogelijk te maken.

(bron: persbericht NEN)

De Autoriteit Persoonsgegevens en pseudonimisatie

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) stelt met betrekking tot pseudonimisatie:

Pseudonimiseren is een beveiligingsmaatregel waarbij persoonsgegevens worden verwerkt zonder dat daarbij duidelijk wordt over welke personen de gegevens gaan. Bij pseudonimiseren van persoonsgegevens kunnen gegevens alleen nog herleidbaar zijn tot een specifiek persoon als er gebruik wordt gemaakt van aanvullende gegevens. 

Pseudonimisering van persoonsgegevens is een verwerking van persoonsgegevens waarbij u zich nog steeds moet houden aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Bij pseudonimisering moet u technische en organisatorische maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat onbevoegden de koppeling met het bestand met aanvullende gegevens niet kunnen maken.  

(bron: Autoriteit Persoonsgegevens)

ZorgTTP en NEN 7524

ZorgTTP is actief betrokken geweest bij de ontwikkeling van deze norm. De komende tijd wordt ondersteuning van de NEN 7524 norm door ZorgTTP voorbereid. Zodra een certificeringsschema beschikbaar is wordt een onafhankelijke deskundige partij gevraagd een certificeringsaudit uit te voeren. Daarmee maken we de kwaliteit van de door ons geboden technische en organisatorische maatregelen aantoonbaar en helpen we onze opdrachtgevers te voldoen aan de AVG.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Hans van Vlaanderen, directeur ZorgTTP. Dat kan via 030-6360649 of info@zorgttp.nl.

 

 

Uitspraak kort geding SBG

Uitspraak kort geding SBG

De voorzieningenrechter heeft op 2 augustus 2017 uitspraak gedaan in een kort geding van verschillende ggz-partijen tegen Stichting Benchmark GGZ (SBG). De rechter stelt dat de gegevens die SBG van ggz-aanbieders ontvangt, geen persoonsgegevens zijn. De eisers hebben niet kunnen aantonen dat de dataverzameling van SBG niet legitiem is, daarom kan de aanlevering van de gegevens weer hervat worden. ZorgTTP speelt een rol in deze dataverzameling, aangezien zij verantwoordelijk is voor de onomkeerbare pseudonimisatie van de persoonsgegevens. Het oordeel van de rechter biedt perspectief voor het anonimiseren van zorgregistraties.

Klik hier voor het nieuwsbericht op de website van de SBG. De gehele uitspraak van de rechter is hier te lezen.